Making
diapers
circular
Onze missie
Het is een beetje een shitty situation. Terwijl we zorg dragen voor baby’s beschadigen we het milieu met de berg luierafval die we achterlaten. Met tot 4800 luiers per baby voor die zindelijk is (Cabrera and Garcia, 2019), creëren we makkelijk een paar Mont Blancs met luierafval op aarde.
De alternatieven voor wegwerpluiers zijn vaak niet praktisch en vragen veel tijd en energie. Daarom heeft Woosh als missie de wegwerpluier van de afvalberg te redden, zonder dat kindbegeleiders en ouders iets aan hun gewoontes moeten veranderen. Zo zorgen wij voor blije babybilletjes en een schonere planeet. Hoe goed is dat?
MAKing DIAPERS CIRCULAR
Woosh wil de wegwerpluier circulair maken. Want onze verantwoordelijkheid stopt niet bij het aanbieden van de luier. We zijn ervan overtuigd dat niet de wegwerpluier het probleem is, wel wat er al dan niet mee gebeurt na gebruik.
Vandaag komen gebruikte luiers nog steeds bij het restafval terecht. Hierdoor gaan waardevolle materialen verloren, en erger, worden ze verbrand! Dit zorgt voor nodeloze CO2-uitstoot: enerzijds voor het opnieuw produceren van deze materialen, anderzijds door het verbranden van het afval. Als we de opwarming van de aarde onder controle willen houden, is dit niet houdbaar.
Woosh is vastbesloten hier iets aan te veranderen! Wij willen deze materialen recupereren en recycleren. Daarom halen we de luiers na gebruik weer op en verwerken we ze op een duurzame manier. En sluiten we zo de keten!
Wist je dat...
…er in Europa alleen al ongeveer 33 miljard babyluiers per jaar gebruikt worden, goed voor zo’n 6,7 miljoen ton afval? (Cabrera and Garcia, 2019)
…het aandeel gebruikte luiers in België jaarlijks 7,5% van het restafval uitmaakt? (OVAM, 2022)
hoE wij onze missie realiseren
Onze
Woosh
luier
De Woosh-luier werd speciaal ontworpen voor optimale recyclage en is de eerste luier die 100% gerecycleerde kunststof gebruikt, zowel voor de verpakking als in de luier. En dat is uniek!
Onze
Woosh
dienst
Niet alleen leveren we de Woosh-luiers tot in de kinderopvang, we halen ook de gebruikte luiers op datzelfde moment weer op. Op die manier ontstaat een brongescheiden afvalstroom waardoor we de luiers duurzaam kunnen verwerken.
Ons
Woosh
recyclage
process
Luiers bevatten materialen die perfect gerecycleerd en hergebruikt kunnen worden in onze economie. Want afval is pas afval als we het verspillen. Vanaf najaar 2024 starten we daarom met de recyclage van onze luiers. We ontwikkelden hiervoor een uniek recyclageproces, afgestemd op onze luier.
FOCUS OP ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
Om onze missie te realiseren zijn we sterk gefocust op onderzoek en ontwikkeling. Ons R&D-team zoekt continu naar nieuwe en innovatieve oplossingen om hergebruik van materialen uit luiers te realiseren.
Een belangrijke stap hierin is de bouw van ons eigen recyclage- en R&D-centrum in Brugge binnenkort. Het allereerste in België! Meer lezen over deze mijlpaal? Klik hier.
belangrijke mijlpalen
JANUARI 2021
Ontstaan van Woosh
MAART 2021
Lancering R&D-programma rond logistieke oplossingen en luierrecyclagetechnologieën
JUNI 2021
Al 1.000 kinderen maken dagelijks gebruik van de Woosh-dienst
DECEMBER 2022
Woosh bedient elke dag 10.000 kinderen uit 4 logistieke depots: Gent, Antwerpen, Hasselt en Leuven
JANUARI 2023
Opstart recyclageprogramma met eigen proces afgestemd op onze luier
MEI 2023
Woosh is actief in heel België
AUGUSTUS 2023
Partnership met IVBO Brugge
APRIL 2024
Lancering nieuwe Woosh-luier
WAT ONZE KLANTEN ZEGGEN
JOIN OUR MISSION!
Word ook een Wooshie en steun de weg naar een duurzame toekomst voor onze kinderen. Samen bouwen we aan een mooiere planeet met minder afval en minder CO2-uitstoot!
VeelGestelde Vragen
Er bestaan op dit moment geen luierrecyclage-installaties in België omdat er geen gescheiden afvalstroom bestaat voor gebruikte luiers. Daar brengt Woosh verandering in! Door het luierafval bij kinderdagverblijven op te halen creëren we een gescheiden afvalstroom en maken we luierrecyclage mogelijk.
In de zomer van 2024 starten we met de bouw van een eigen recyclage- en R&D-centrum in Brugge, dat operationeel zal zijn vanaf het najaar van 2024. Een grote mijlpaal in het realiseren van onze missie!
De Vlaamse regering overweegt om luierrecyclage verplicht te maken. Het Woosh-project krijgt alvast de steun van OVAM als proefproject om deze ‘recyclage(r)evolutie’ te evalueren.