GENT, 26 MEI – De ecologische luierdienst van Woosh past volledig binnen het duurzaam beleid van de Stad Nijvel en bij uitbreiding de provincie Waals-Brabant. Dankzij een eerste samenwerking met kinderdagverblijf Baby Love, slaagt Woosh erin haar dienstverlening uit te bouwen over de taalgrens heen en wordt zo, amper twee jaar na opstart, een nationale dienstverlening met de missie om luierrecyclage waar te maken in België.
Klimaatdoelstellingen en afvalreductie als drijfveer
In Wallonië geldt een krachtig beleid met als doelstelling de reductie van broeikasgasemissies en daarmee aansluitend het verbranden van afval. Het Plan Wallon Déchets Ressources (PWD-R) heeft als ambitie te evolueren richting een circulaire economie waarbij preventie, hergebruik en recyclage van afval centraal staan. “Het is binnen dit kader dat de gemeente Nijvel en afvalintercommunale InBW een duidelijk programma opstelt waarbij de reductie van afval, meer specifiek luierafval bij kinderopvang prioriteit krijgt.” stelt Gregory Lecelerq, Schepen van kinderopvang Stad Nijvel.
Luierafval kent geen grenzen
Jaarlijks belandt in België minstens 150.000 ton luierafval op de restafvalberg en wordt dit vervolgens verbrand. De impact op het milieu is aanzienlijk, terwijl er wel degelijk recyclagetechnieken bestaan. Luierrecyclage is echter nog steeds onbestaande door het gebrek aan gescheiden ophaling. Woosh combineert de levering van luiers aan kinderdagverblijven met de ophaling van het luierafval en lost zo de collectieproblematiek op, dé sleutel om luierrecyclage te realiseren in België. Jeff Stude, mede-oprichter van Woosh, is dan ook verheugd: “Gezien de problematiek rond luierafval geen grenzen kent, zijn we enorm blij op te merken dat, naast Vlaanderen en Brussel, nu ook Wallonië warm loopt voor de missie van Woosh.”
Een duurzaam beleid zonder zorgen
Kinderopvang Baby Love in de Stad Nijvel was meteen aan boord. Baby Love is een gloednieuw kinderdagverblijf dat zich ontfermt over 42 kindjes en daarbij steeds het kind centraal stelt.“En wat is nu belangrijker voor onze kindjes dan zorg dragen voor de wereld waarin ze opgroeien.” meent Laurye Santens, oprichtster van Baby Love. Daarnaast slaagt Woosh erin alle zorgen weg te nemen betreft de levering van luiers én de ophaling van het luierafval.
Schepen Gregory Leclercq vult aan: “Uiteraard blijven we mensen sensibiliseren en informeren over het gebruik van wasbare luiers, maar wegwerpluiers blijven enorm populair. Net daarom ondersteunen wij, door middel van een premie, onze burgers om een duurzame keuze te maken en te kiezen voor wasbare luiers of ecologische wegwerpluiers, vervaardigd uit natuurlijke materialen en geproduceerd met respect voor het milieu. De luiers én de dienstverlening van Woosh bieden hierop een perfect antwoord.”
Nationaal bereik dankzij logistieke efficiëntie
“De reden waarom we de eerste stappen in Wallonië kunnen zetten is omwille van onze logistieke efficiëntie.” stelt Jeff Stubbe mede-oprichter van Woosh. “Naast onze duurzame missie en ecologisch, verantwoorde luier, maakt ook onze logistiek het verschil.” Woosh opereert vanuit verschillende hubs en combineert de levering van luiers en de ophaling van het luierafval. Dankzij deze reverse logistics is Woosh in staat haar dienstverlening geografisch verder uit te rollen waardoor ze op vandaag een nationale service kunnen garanderen en iedere kinderopvang én onthaalouder in België kunnen bedienen.