Woosh

Recent Posts

Uniek recyclageproces van Woosh zal in het najaar van 2024 de eerste luiers recycleren

Woosh wil de luier circulair maken. Dit vanuit de overtuiging dat niet de wegwerpluier zelf het probleem is, wel wat er al dan niet mee gebeurt na gebruik. Vandaag komen gebruikte luiers nog steeds bij het restafval terecht. In Europa alleen gaat het over ongeveer 33 miljard wegwerpluiers per jaar, goed voor 6,7 miljoen ton afval (Cabrera and Garcia, 2019). In België maakt het aandeel gebruikte luiers jaarlijks 7,5% van het restafval uit (OVAM, 2022). Dit restafval verdwijnt op vandaag in de  verbrandingsoven met een enorme impact om het milieu als gevolg. 

Een belangrijke stap in het realiseren van onze missie is de effectieve bouw van ons eigen recyclage- en R&D-centrum deze zomer.  Na drie jaar onderzoek, ontwikkeling en hard werk achter de schermen zullen we vanaf het najaar van 2024 onze luiers recycleren. Woosh is erin geslaagd een uniek recyclageproces te ontwikkelen, waarbij we streven naar een maximale ecologische impact.

Want een luier recycleren, doe je niet zomaar even. Luiers bestaan uit een complexe mix van verschillende materialen zoals kunststof, cellulose en super absorberent polymeer (SAP). De grootste uitdaging is om ze efficiënt te scheiden zodat ze opnieuw hergebruikt kunnen worden in onze economie. Het onderzoeksteam van ingenieurs bij Woosh boog zich over het vraagstuk en ontwikkelde een unieke recyclagetechnologie dat daarbovenop efficiënt en duurzaam is. Een droog proces waarbij geen water wordt toegevoegd. 

Woosh hanteert een gefaseerde aanpak waarbij de focus in eerste instantie ligt op de scheiding en het hergebruik van de kunststof fractie uit de luier. Van alle materialen heeft kunststof de grootste impact op CO2-uitstoot en is het door de hoge kwaliteit het makkelijkst te recycleren. Door ons op deze fractie te focussen, creëren we met andere woorden de grootste ecologische impact.

Met succes. Uit onderzoek in samenwerking met Vito, Centexbel-VKC en buitenlandse labo’s blijkt dat het kunststof separaat, resulterend na het Woosh scheidingsproces, een hoogwaardige samenstelling hebben, wat toelaat de materialen via mechanische of chemische recycling terug in de economie te brengen. 

Daarnaast blijft Woosh inzetten op onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Op deze manier willen we onze bestaande processen verder optimaliseren en tegelijk manieren zoeken om ook de andere materialen in luiers te valoriseren. 

Ook de lancering van de Woosh-luier, geoptimaliseerd voor recyclage, is een logische stap binnen dit kader. Omdat we zowel het ontwerp- als het verwerkingsproces in eigen handen hebben, kunnen we beide perfect op elkaar afstemmen. Volgens het “design for end-of-life” principe startten we bij het einde en hebben we een luier ontworpen met recyclage in gedachten waarbij onder andere het verschuiven richting mono-materialen een belangrijk gegeven is. We gebruiken zoveel mogelijk recycleerbare kunststoffen zoals polypropyleen en polyethyleen. Daarnaast elimineerden we materialen zoals katoen, PLA en PET uit de luier die het reclageproces mogelijks verstoren.

Maar daar stopt het niet. Woosh beperkt met de eigen Woosh-luier de impact op het milieu door 100% gerecycleerde kunststof te gebruiken voor de verpakking én in de waterdichte polyethyleen-laag van de luier. Het gebruik van nieuwe grondstoffen in een productieproces zorgt namelijk voor een grote CO2-voetafdruk. Pionierswerk dus en een zeer concrete stap richting circulariteit van de luier.

Meer informatie en updates over de stappen die we ondernemen binnen het realiseren van onze missie vind je op www.woosh.be.


 

Facebook
Twitter
LinkedIn
NL